Android 8 Oreo: Minden amit tudni érdemes a legújabb droidos rendszerről



Sziasztok!

Ezúttal a legújabb androidot szeretném bemutatni nektek.
Még el sem telt 1 teljes év, máris itt a következő robotos főverziófrissítés. Bár egyelőre csak a Google saját telefonjaira a Pixelekre, kicsivel később pedig majd a Nexusokra. A többi gyártó majd az ősz folyamán kezdi el frissíteni a legújabb készülékeit, de könnyen elhúzódhat bizonyos telefonoknál jövő év tavaszáig is. Talán ez a legnagyobb hibája az Androidnak a konkurens operációs rendszerrel szemben, hogy nagyon lassan terjed. Közel 1 éve már hogy megjelent a Nougat, de jelenleg csak az androidos telefonok 13,5%-án fut. Ez nem a Google-n múlik sajnos, a gyártók döntik el mikor, és melyik telefonjaikat frissítik. Nekik pedig nem érdekük a hosszú támogatás, az ő filozófiájuk szerint ha friss rendszer kell, vegyél új telefont. Hál Istennek ez már nem akkora probléma mint régen, egy 2-3 éves androidverzió is teljesen stabil már megfelelő hardver alatt. 

                                 

Na de itt van nekünk terítéken az Oreo. Szinte nyílt titok volt hogy a 8. főverzió ezt az édességnevet kapja majd, igazából más lehetőség eszembe se jut...talán Orange pie, de ez sem lenne az igazi. A KitKat óta pedig tudjuk, hogy terméknév is lehet. Nagy összegű fogadást nem kötnék rá, de tippem szerint a következő Pilótakeksz, Pancake lesz. Ha nektek van jobb tippetek nyugodtan írjátok meg kommentben, és jövőre megnézzük ki találta el. Az idei főverzió nem hozott túl látványos változásokat. Azonban megváltozott például a beállítások menü, szinte az összes elválasztóvonal eltűnt a menüpontok közül. Kicsit össze is vonták őket a főmenüben, így úgy tűnhet mintha kevesebb beállítási lehetőségünk lenne de nem, csak el vannak osztva. Már egyszerűbben előcsalható a töltöttségi szint százalékos kijelzése is, ez ugye eddig elég problémás volt alap androidon. Az akkumulátor menüje is változott ezzel együtt, már egyből látjuk hogy mennyit volt ébren a kijelzőnk a legutóbbi töltés óta, nem kell almenükben keresgélni. Az akkukezelő Doze is fejlődött egyébként, így lassabban merül a telefon készenlétben. 

                                                    



Bekerült a rendszerbe a kép a képben mód is, most már akár videókat is nézhetünk kisméretű ablakban miközben a beállításokat böngésszük, a neten szörfölünk, vagy akár valamelyik közösségi portált bújjuk. A legtöbb gyártónál ez a lehetőség már korábban is adott volt, de most már rendszer szinten integrálva van a funkció, ami azt jelenti hogy már minden Oreot futtató telefonon elérhető. 

                               


Az ikonok felett apró kis pöttyök is megjelenhetnek különböző színekben, amikre hosszan nyomva elolvashatóak már a főoldalon az adott alkalmazás értesítései vagy üzenetei. Ez szerintem nagyon hasznos újítás. Az értesítéseket egyébként már nagyon mélyen testre szabhatjuk. A fény, rezgés, és hangjelzések is ki be kapcsolhatóak, különböző értesítési csatornákra bontva. Például beállítható hogy csak chatüzenetnél adjon ki hangot, de semmilyen más közösségi értesítésnél ne. 

                                                     

A különböző oldalakra, alkalmazásokba való belépés is egyszerűsödött az autofill rendszernek hála. Elég egyszer megadnunk az adatainkat, majd belépéskor a rendszer automatikusan beírja őket. Persze csak akkor, ha a Google-re bízzuk az adatainkat. Ha már közösségi oldalak...nagyon sokan fognak örülni annak is, hogy rengeteg új emoji került a rendszerbe. Sőt, a fejlesztők már appjaik stílusára is szabhatják az emojikat, így rengeteg új szórakoztató hangulatjellel találkozhatunk. Egy egy hasznos újítás érinti a bluetooth-t, és a Wi-Fi-t is. Már integrálva van a Bluetooth 5.0, ami kompatibilis eszközökkel nagyobb hatótávolságot, és gyorsabb adatátvitelt biztosít. A Wi-Fi fejlesztésével pedig a telefon a helyadataink alapján felismeri ha hazaérkezünk, automatikusan bekapcsolja nekünk a Wi-Fi-t, és csatlakozik a hálózatra. Röviden összefoglalva ennyi az amit az új főverzió hozott, illetve ami az átlagfelhasználót érintheti. Ezen kívül vannak még apróbb újítások a motorháztető alatt, de azok többnyire észrevétlenül teszik a dolgukat.

Megjegyzés küldése

Írj kommentárt :)

Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates