A vörös rúzs története

Vörös rúzs
A vörös rúzs története - A vörös rúzs históriája
Először Mezopotámiában tűnt fel a női ajkakon, később pedig az ókori Egyiptomban Kleopátra lett a legismertebb hívője. A megfelelő színű vörös árnyalat eléréséhez állítólag összezúzott bogarakat és hangyákat is használt, ráadásul az előállításához mérgező anyagok sokaságára volt szüksége.
Habár a középkorban elsősorban a prostituáltak használtak sminket, uralkodása alatt I. Erzsébet angol királynő divatba hozta a vörös rúzst a tehetősek körében, és az európaiak többsége úgy tartotta, a kozmetikumok védelmet nyújtanak a halállal szemben is.
A 18. században a vörös rúzs népszerűsége hanyatlásnak indult, köszönhetően annak a brit törvénynek, amely 1770-ben kimondta: egy nő sem viselhet sminket, mielőtt frigyre kelne. Ha valaki ezt a szabályt megszegte, semmisnek tekintették házasságát.
Népszerűsége a 20. század elejétől kezdve egyre emelkedett, amikor Maurice Levy-nek köszönhetően megjelentek az első kompakt rúzsok. Ekkor olyan divat- és kozmetikai cégek kezdték forgalmazni a női ajkak díszítőjét, mint a Chanel vagy a Max Factor, és a korabeli filmsztárok (pl. Carla Bow) már előszeretettel viselték a vörös árnyalatot. A harmincas években a reklámok jóvoltából tovább nőtt az ismertsége, majd a II. világháborúban, a férfiak távollétében is az erős nők jelképévé vált.
Az ötvenes évek beköszöntével talán legnagyobb fénykorát élte, hiszen ekkor a hollywoodi filmsztárok kötelező kelléke lett. Olyan ikonok viselték előszeretettel, mint Marilyn Monroe, Ava Gardner és Rita Hayworth, akiket nők ezrei utánoztak.
Az 1960-as és 1970-es évek során a rúzsok életében háttérbe szorult a vörös szín: a halványabb árnyalatok jöttek divatba, azonban a nyolcvanas években Madonna jóvoltából újra sikkes lett a piros.
A 20. század utolsó évtizede megint nem kedvezett a vérvörös színnek – helyette a barnás árnyalatoké lett a főszerep. Napjainkban ismét felbukkan olyan sztárokon, mint Taylor Swift vagy Lady Gaga.
Forrás:Ellemagazin.hu

Megjegyzés küldése

Írj kommentárt :)

Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates